Barolo is een historisch dorpje in de noordwestelijke regio Piëmonte, Italië, maar ook een van de bekendste rode wijn uit deze regio.
Barolo ligt in de Piemontese provincie Cuneo en telt niet meer dan 700 inwoners. Het gebied ligt midden in de heuvels van de Langhe, dat in 2014 tot UNESCO-werelderfgoed is verklaard.
Extra leuk nieuws is dat Italië vanaf 2021 een officiële Città del Vino heeft, en laat dit nu net het dorpje Barolo zijn! De beslissing kwam van de nationale vereniging Città del Vino, een groep die dorpen en steden in de wijnregio’s van Italië samenbrengt om de kwaliteit van Italiaanse wijn en de relatie met de locatie waar deze vandaan komt te promoten en te beschermen.
De Barolo wijn komt uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen en wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. De bijnaam van deze wijn is al sinds 1860 ‘Wijn van koningen en koning van de wijnen’. Ik denk dat we allemaal wel snappen waarom..
De Barolo’s in de online winkel van Vino dalla fonte heb ik persoonlijk in Italië mogen proeven en uitgekozen.
Barolo is een droge rode wijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Met buurman Barbaresco en de Toscaanse Brunello di Montalcino vormt Barolo het trio ‘de beste rode wijnen uit Italië’.
Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte Barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. De wijnjournalist Robert Parker beschouwt 1978, 1982, 1989, 1990 en 1996 als uitstekende jaren die nu gedronken kunnen worden. Een aantal producenten maakt tegenwoordig Barolo die jong gedronken kan worden.
Bij de invoering van het Italiaanse classificatiestelsel in 1980 kreeg Barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita; gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming). Een barolowijn moet daarvoor aan de volgende kwalificaties voldoen:
- De wijngaard waar de druiven worden gemaakt moet liggen binnen het aangewezen areaal
- De wijn moet voor 100% van de nebbiolodruif gemaakt worden
- Alcoholpercentage van minimaal 13%.
- Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.
In de online wijnwinkel staan 3 verschillende Barolo’s. Hoewel de druivensoort het zelfde is, zijn de Barolo’s allemaal verschillend van elkaar.
Klik hier om te zien welke Barolo’s in de online wijnwinkel staan van Vino dalla fonte.