Bij Vino Dalla Fonte vindt u een mooi assortiment wijn van de beste wijnhuizen uit het Noorden van Italië. Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende wijnhuizen en lees alles over de geschiedenis van het huis. Heeft u een vraag over de wijnhuizen of heeft u zelf een wijnhuis en interessante wijnen voor ons? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Paolo Manzone

Serralunga d’Alba, Italië

In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Het zijn Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de Meriame Cru levert.

In 1999 richten Paolo en Luisella Manzone het agriturismo Cascina Meriame op, vernoemd naar de Meriame Cru waarop het agriturismo en de bijbehorende wijngaarden liggen. Het agriturismo is in die tijd in handen van de ouders van Luisella en duidelijk aan opknappen toe. Ze renoveren het compleet en bouwen een nieuw wijnhuis. Het wijngaardareaal omvat ruim tien hectare aan wijngaarden. Een deel van de wijngaarden ligt in de belangrijke cru Meriame waar de Barolo’s vandaan komen. Andere wijngaarden liggen in Sinio, iets ten oosten van Serralunga.

Door de relatief kleine productie is Paolo in staat om zelf 100% controle te hebben op iedere stap in het proces: van de druif tot aan de verkoop van zijn wijnen. In totaal maakt Paolo 100.000 flessen, waarvan 90% uiteindelijk wordt geëxporteerd.

Naast Barolo maakt Paolo Manzone ook Arneis, Dolcetto, Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba en een Langhe DOC, een blend van Nebbiolo, Barbera en Dolcetto.

Azienda Agricola Manzone
Località Meriame 1
12050 Serralunga D’alba (CN)
Italië

Marco Porello

Canale, Italië

In het hart van de Langhe liggen de prachtige, steile wijngaarden van Marco Porello. Daar maakt Marco een zeer breed scala aan wijnen, van Moscato tot Nebbiolo, en van Barbera tot Arneis. Ten slotte heeft hij een kleine wijngaard met het druivenras Vermentino, dat in Piemonte onder de naam Favorita door het leven gaat. Stuk voor stuk wijnen die de diversiteit van Piemonte typeren en zeer representatief zijn voor wat het gebied te bieden heeft.

De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot 1930, wanneer vader Cesare Porello besluit een wijnhuis op te richten in Canale d’Alba. De huidige eigenaar is Marco Porello, inmiddels de derde generatie van wijnmakers.

Het wijnhuis is altijd klein en ‘back-to-basics’ gebleven met slechts 15 hectare aan wijngaarden die met name gesitueerd zijn rondom het wijnhuis zelf in Canale en op de steile zandsteenheuvels van Vezza d’Alba, waar ook vele Arneis-wijngaarden van bekende Barolo-producenten te vinden zijn.

Azienda Agricola Marco Porello
Corso Alba 71
12043 Canale (CN)
Italië

Tenuta dei Fiori

Calosso, Italië

In het prachtige Italiaanse dorp Calosso, tussen Langhe en Monferrato, heeft wijnboer Valter Bosticardo samen met zijn vrouw Yvette ‘Tenuta dei Foiri’. Een 6 hectare wijndomein die romdon een schitterend agristurismo liggen waar Valter en Yvette je laten genieten van rust, ruimte en het echte Italiaanse leven. De wijngaarden staan vol met 80 jaar oude wijnstokken. Alle wijnen zijn gemaakt met het grootste respect voor de natuur en het milieu.

Van Chardonnay tot aan Moscato en van Cabernet Sauvignon tot aan Gamba di Pernice. Gamba di Pernice. Een zeldzame lokale druivensoort die opnieuw is aangeplant om van de vergetenheid te worden gered.

Een wijnmaker die is gedefinieerd door oenologische journalistiek, eclectisch en ingenieus, een dwaas die met succes zijn onderneming zal runnen, buitengewone wijnen zal produceren en er jaarlijks in slaagt om iets fris en origineels te creëren.

Een bezoekje aan Tenuta dei Fiori is zeker de moeite waard. Valter neemt je graag mee de celler in om je te laten zien, te laten voelen en te laten proeven.

Tenuta dei Fiori
Strada Val Calosso 3
14052 Calosso (AT)
Italië

Cascina Sot

Monforte d’Alba, Italië

Cascina Sòt, opgericht in 1975, is een wijnmakerij in Monforte d’Alba die zich toelegt op de productie van geweldige Piemontese wijnen. Na jarenlang als pachters op het landgoed te hebben gewerkt, kochten Maria en Giuseppe het pand. Daarna, met hun zoon Leonardo – samen met zijn vrouw Silvana, werd de wijnhandel de belangrijkste bedrijfstaak.

Tegenwoordig cultiveert het wijnhuis zijn eigen wijngaarden, waarvan sommige tot de meest prestigieuze cru van Barolo behoren.

Door de wijnplanten de beste zorg te geven, worden kostbare en ongecompliceerde druiven geoogst en tijdens de vinificatiefase verwerkt om de intrinsieke kenmerken van elke wijnstok naar voren te brengen. Ten slotte worden de Cascina Sòt-wijnen met rijping verder verfraaid en krijgen ze waardevolle tertiaire hints.

Zo worden er in een kleine wijnmakerij wijnen gemaakt die tot in het kleinste detail en met de grootste aandacht worden verzorgd.

Cascina SÒT
Località Bussia S. Pietro 27
12065 Monforte D’alba (CN)
Italië

Mauro Sebaste

Gallo, Italië

Het bedrijf is ontstaan ​​uit de sterke passie van Mauro Sebaste, zoon van Sylla, een beroemde vrouw en een echte Langa wijnexpert. Na de vroegtijdige dood van Sylla verlaat Mauro het familiebedrijf en streeft hij, gedreven door zijn sterke passie voor wijn, één doel na: het produceren van kwaliteitswijnen.

Met de hulp van zijn vrouw, Maria Teresa, en zijn schoonfamilie, richt hij een nieuw bedrijf op en richt hij een wijnproducerende onderneming op. En vandaag is de volgende generatie toegetreden tot het familiebedrijf: Sylla werkt in de boekhouding en Angelica schildert de etiketten. Om zijn plan uit te voeren, begint hij met een langzame, nauwgezette zoektocht naar wijngaarden: elk met zijn typische kenmerken, geografische ligging en blootstelling.

Tegenwoordig beheert Mauro dertig hectare wijngaarden in onroerend goed en in verhuur. Hij volgt rijpingscycli met absolute toewijding en zorg om zijn enige doel te bereiken: het produceren van totale en compromisloze kwaliteit. Zijn familiebedrijf produceert gemiddeld 120.000 flessen wijn per jaar en 5.000 flessen grappa, die over de hele wereld worden geëxporteerd.

De wijngaarden waar de Mauro Sebaste-wijnen worden geproduceerd, zijn gekozen vanwege hun uitstekende landkenmerken en gunstige blootstelling. Ze bevinden zich in: Alba, Serralunga, Barolo, La Morra, Verduno, Vinchio, Diano d’Alba, Montelupo, Mango, Piobesi d’Alba e Vezza d’Alba.

Mauro Sebaste runt persoonlijk de wijngaarden: hij controleert de bodemkwaliteit, hij zorgt zorgvuldig voor het dunner worden van overtollige druiven, afhankelijk van het vermogen van elke wijnstok om de druiven tot een perfecte rijping te brengen. Hij houdt zich ook bezig met het beperken van behandelingen tot het minimaal vereiste.

Elk jaar, na controle van de rijpheid van de druiven en het kiezen van de perfecte weersomstandigheden, organiseert hij de oogst (nog steeds strikt handmatig), met aandacht voor de selectie van de druiven.

Mauro Sebaste Winery
Via Garibaldi 222 bis
12051 Gallo (CN)
Italië

Tosti1820

Canelli, Italië

Tosti1820 produceert (zoals de naam al zegt) wijnen en mousserende wijnen sinds 1820! Het is een familiebedrijf dat al 7 generaties door de familie Bosca wordt gerund. Een erfgoed dat bestaat uit jarenlange traditie en cultuur in de wijnbereiding die heeft geleid tot het identificeren van de beste teeltgebieden en de beste methoden voor het verwerken van druiven. Deze lange ervaring stelt Tosti1820 in staat om hoogwaardige bubbels te produceren met een sterke identiteit.

Vandaag de dag is Giovanni Bosca, samen met Mariacristina Castelletta, de zevende generatie aan het roer van Tosti, terwijl zijn zonen Giulio en Guglielmo Bosca de achtste generatie vertegenwoordigen.

De waarden en traditie van Tosti1820 zijn uniek, net als de fles: de enige ter wereld met een ‘navel’. Dit speciale uiterlijk van de fles is met een octrooi geregistreerd en internationaal beschermd.

Tosti1820 is gevestigd in Canelli, in het hart van het productiegebied van de Moscato Bianco met een DOCG classificatie, een gebied dat uniek is in de wereld voor wijnbereiding. De zoete heuvels van dit buitengewone gebied zijn de thuisbasis van de Tosti1820-wijngaarden.

Het meest waardevolle erfgoed van Tosti1820 zijn de 500 families van leveranciers, die hartstochtelijk 650 hectare wijngaarden cultiveren met gemiddeld iets meer dan een hectare land per familie. Zij leveren maar liefst 14 miljoen druiventrossen aan Tosti1820.

Tosti1820
Viale Italia 295
14053 Canelli (AT)
Italië