‘Oei, deze wijn heeft veel/weinig tannine’.. Je hoort het vaak bij het drinken/proeven van rode wijn. Tannine. De echte wijnliefhebbers en wijnkenners kennen het en een deel daarvan kan het waarderen, het andere deel totaal niet. Ik hoor bij het deel dat het wel kan waarderen. Maar wat is het, wat doet het met de wijn en hoe herken ik het. Drie vragen die ik ga beantwoorden in deze blog. Ben je er klaar voor?
Wat is tannine?
Tannine, ook wel looistof genoemd, is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen dat invloed heeft op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn. Ook in hout (onder andere eik), thee, bier en vruchten (onder andere avocado) zitten tannines.
Tannines komt voor in de schil, pit en steel van de blauwe en witte druivensoorten. Bij het persen van de druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn, komt tannine vrij. Heeft witte wijn dan geen tannine? Jazeker wel. Sterker nog, alle wijnen hebben tannine, alleen in tegenstelling tot bij rode wijn, worden de druiven voor witte wijn voor het gisten ontdaan van hun schil en steel.
Hoeveelheid tannine in de schil, wordt bepaald door onder andere weersomstandigheden. Hoe koeler het klimaat, hoe dunner de schil, hoe minder tannine.
Waarom tannine?
Tannine heeft meerdere functies. Zo beschermt tannine de druif tegen ziektes, geeft de wijn een bittere smaak en zorgt het ervoor dat je de wijn langer kan bewaren. Oneindig? Nee zeker niet, wijn kan ook overjaren. Omdat de schil en steel niet wordt meegepest bij witte wijn, is witte wijn merendeels minder lang houdbaar dan rode wijn. Rode wijn met een hoog tannine gehalte kunnen meestal 20 jaar bewaard worden. Voorbeeld hiervan is een Barolo, gemaakt van de Nebbiolo. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt de kracht van tannine, waardoor de wijn juist weer wat fruitiger wordt.
Hoe herken ik tannine?
De smaak van tannine is typisch en heel herkenbaar. Bij het drinken van jonge wijnen met veel tannine trekt je mondhoek en slijmvlies in de mondholte samen, waardoor je het gevoel krijgt alsof je mond droog en stroef aanvoelt. Maar steeds vaker worden rode wijnen jonger gedronken, waardoor wijnmakers aan het experimenteren zijn met de hoeveelheid tannine. Dit doen ze onder andere door de stelen te verwijderen voordat de druiven worden geperst.
Houd je niet van rode wijn maar wil je wel duidelijk tannine herkennen? Zet een kop zwarte thee en laat een slok over die je dan koud kan drinken. De smaak die je dan ervaart, dat is tannine. Wil je het nog beter doen? Leg het koud/gebruikte theezakje op je tong. Nu vergeet je nooit meer hoe tannine smaakt/aanvoelt.
Drie wijnen met een hoog tannine gehalte.
- Nebbiolo; de druivensoort uit Piëmonte.
- Cabernet Sauvignon; Het kindje van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Deze druif staat synoniem aan tannine.
- Syrah/Shiraz; Deze druif staat garant voor volle, zware wijnen met een diep rode kleur.
Drink jij graag rode wijn met een hoog tannine gehalte?
Saluti!