Een bezoek aan Tenuta dei Fiori

Ook dit jaar ben ik weer afgereisd naar Italië om opzoek te gaan naar nieuwe wijnen. Tijdens de reis kwam ik per toeval terecht bij de agriturismo van Valter en Yvette, Tenuta dei Fiori. Na een zeer warm welkom ging het gesprek al vrij snel over wijn. En natuurlijk praat het makkelijker met een glas wijn erbij. Een zeer rustige Valter weet vol overgave te vertellen over zijn volledig organische wijnen. Mooi om te zien hoe Valter over zijn passie praat. Al snel mengt zijn vrouw Yvette in ons gesprek en ook zij vertelt vol passie over de wijngaarden.

Tijdens het gesprek komt het onderwerp ‘oogsten’ al snel voorbij. Yvette vertelt hoe druk ze zijn tijdens het oogsten en hoe het bij Tenuta dei Fiori in zijn werk gaat. Valter en Yvette nodigen mij en mijn gezelschap uit om een kijkje te nemen tijdens het oogsten. Dit kan ik niet weigeren en we spreken af om de eerst volgende zondag met hun mee de wijngaarden in te gaan.

Die zondagochtend zit Valter op de trekker klaar om ons mee te nemen. We hopen maar dat we aankomen, aangezien de trekker van Valters vader is geweest en de laatste tijd nogal wat kuren toont. Onze flesjes met water vullen en hop, achterin de laadbak. Rammelend en schuddend rijden we naar de wijngaarden. Vandaag kijken en helpen we mee met het oogsten van de Chardonnay. Deze druiven liggen aan de andere kant van de openbare weg aangeplant. Bij aankomst zien we Yvette, samen met vaste medewerker en vriend Masimo, al druk bezig. Na een kort en bondig uitleg trekken we de handschoenen aan en beginnen we met het vullen van de oranje kratten. Op diverse plekken staan al gevulde kratten en deze worden door Masimo en Valter in de laadbak gezet, klaar om terug gebracht te worden naar het erf. Niet snel later komen zowel Valter als Masimo terug en helpen ons met het knippen van de druiventrossen. Tenslotte is het ‘t oog van de meester dat het paard vet maakt. Tijdens het knippen vertelt Valter mij dat sommige wijnranken wel 80 jaar oud zijn.

Ondertussen vullen we de ene na de andere krat met de trossen druiven. We gaan systematisch langs de rijen, er wordt niks overgeslagen. Een aan de ene kant van de wijnrank, de ander aan de andere kant. De kratten worden meegesleept en wanneer de krat vol is staat er alweer een lege op ons te wachten.


Opeens horen we de klokken 12uur luiden. Masimo en Valter vullen de laadbak weer met de nieuwe lading volle kratten om ook deze naar het erf te brengen. Samen met Valter rij ik op de trekker terug naar het erf terwijl de rest lopend gaat. Het is lunchtijd! Tijdens de rit zie ik duidelijk de grote glimlach van Valter op zijn gezicht. Hij is erg tevreden over de kwaliteit van de druiven en kan niet wachten om ons het volgende proces te laten zien.


Eenmaal terug gekomen op het erf worden de volle kratten zorgvuldig in de pers gelegd. Meer dan 30 kratten druiven gaan in de pers. Wanneer de pers vol is kan de volgende stap genomen worden. Het persen van de druiven. Dit gebeurd tegenwoordig machinaal. Een horizontale tank met in het midden een balg die kan worden opgeblazen en over de helft geperforeerd is, is tegenwoordig het gereedschap van deze moderne tijd. Omdat de kostprijs van deze machines vaak vrij hoog liggen, kiezen kleine wijnboeren er steeds vaker voor om een pers te huren. Ondertussen is de machine gestart en een laag ronkend geluid komt er van de machine. Langzaam begint de het sap uit de tank te druppen via de daarvoor bestemde perforaties. Naar gelang de balg verder opblaast neemt de hoeveelheid druivensap die uit de tank stroomt toe. Het klinkt als een hevige Nederlandse regenbui met de druppels druivensap op de bodem van de roestvrijstalen bak!

Terwijl de pers rustig zijn werk doet opent Valter de deur van de cellar. We moeten hem volgen want er staan meer werkzaamheden op de planning. Een van deze werkzaamheden is het mengen van de schillen door de wijn. Hierbij wordt de rode wijn in de tank kort in een bak gelaten om daarna weer terug in de tank te worden gepompt. Dit zodat de schillen continu gemengd blijft worden met het sap. Valter pakt een ladder erbij en klimt de RVS-tank op. Hij gebaart ons mee te komen, hij wilt ons wat laten zien en proeven. Eenmaal boven komt de typische geur van rode wijn je tegemoet. Tijdens het terugpompen van de rode wijn gebaart Valter dat ik even een slokje moet proeven van de wijn. De wijn is zoet en hoog qua alcoholgehalte. De wijn heeft nog een aantal jaren nodig om straks als 2025 te worden gebotteld.

Dan worden we door Yvette geroepen. De lunch is klaar. Valter haalt snel de pomp los van de RVS-tank. Het geperste sap moet worden gepompt in een andere RVS-tank. De slangen worden razend snel gekoppeld en de pomp gaat aan. Een slurpend geluid, alsof je een volle wasbak leeg laat lopen. Nog even snel de pers vullen met een nieuwe lading druiven en ook deze kan worden geperst. Terwijl wij genieten van een heerlijke lunch met natuurlijk lekkere wijnen, doet de pers zijn werk. Na een typische Italiaanse 2 gangen lunch heeft Valter geen rust. De zojuist geperste druiven moeten gepompt worden naar de tank. Zodra dat gedaan is, klimt Valter op de trekker en samen met Masimo rijden ze richting de wijngaarden. Wij helpen Yvette met opruimen en ook daarna lopen wij met z’n alleen weer terug naar de wijngaarden. Er hangen nog genoeg druiventrossen om geknipt te worden. Om 19uur keren we weer terug. Het is genoeg geweest voor vandaag. Het was een hele warme dag, maar er zijn wel meters gemaakt. Morgen weer een nieuwe dag, maar dan helaas zonder onze hulp. Wij hebben nog andere bezoekjes gepland staan bij diverse wijnhuizen.

Het is zo mooi om te zien met welke passie Valter en Yvette een mooie reeks aan wijnen weten te produceren. Ik kon dan ook niet anders dan een selectie van deze wijnen toe te voegen aan de wijnwinkel.

Wil je meer weten over Tenuta dei Fiori? Check dan de uitgebreide beschrijving van de wijnen in onze wijnwinkel.

Heb je plannen om binnenkort zelf naar Piëmonte te gaan? Overweeg dan zeker om eens een paar nachten bij Valter en Yvette te overnachten. Daar krijg je zeker geen spijt van. Meer informatie over hun agriturismo vind je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie