Een van de bekendste rode druivensoorten uit het Italiaanse Piëmonte is toch wel Nebbiolo. Iedereen kent wel de Barolo en Barbaresco, alleen wat veel mensen niet weten is dat Barolo en Barbaresco geen druivensoorten zijn, maar de naam van de wijn. Barolo en Barbaresco worden namelijk gemaakt van Nebbiolo.
De Nebbiolo geeft wijnen met weinig kleurenintensiteit die krachtig zijn en sterk geuren. De beste wijnen van deze druivensoort bevatten veel tannine. Om dit te krijgen moeten de wijnen een lange rijpingsproces ondergaan. Hoe langer het proces, hoe hoger de tannine. De Nebbiolo is veel eisend, alleen in Piëmonte doet deze druivensoort zijn werk goed, hoewel de laatste tijd in Amerika, Argentinië en Australie ook pogingen worden gedaan om goede wijnen te maken met deze druivensoort.
Nebbiolo is een van de oudste druivensoorten van Italië. De naam komt van het Italiaanse ‘Nebbia’ wat mist betekend. Piëmonte is een regio die bekend staat om de mist die vaak over het land hangt, vandaar dat Nebbiolo het erg goed doet in Piëmonte.
Wat is het verschil tussen Nebbiolo, Barolo en Barbaresco?
Ik ga het je proberen uit te leggen. Het belangrijkste verschil is dat Nebbiolo een druivensoort is en dat Barolo en Barbaresco wijnen zijn die gemaakt zijn van de Nebbiolo. Nebbiolo wordt in verschillende delen van Piëmonte aangeplant, met name in de Langhe. De ligging van de heuvels in deze regio zijn perfect, namelijk zuid – zuid-westen. Doordat de druiven op een hoogte van 250-450 meter worden aangeplant, genieten zij van het maximale aantal zonuren. Vanwege de meestal steile heuvels worden de druiven altijd met de hand geoogst. Wijnen die de naam Barolo mogen dragen mogen uitsluitend gemaakt worden van de Nebbiolo. Deze wijngaarden liggen ten zuidwesten van de truffelstad Alba, in de zogenoemde Barolo-area. Ook Barbaresco mag uitsluitend gemaakt worden van de Nebbiolo. De wijngaarden van Barbaresco liggen iets lager, namelijk op 300 meter, en liggen ten noordoosten van Alba, in de zogenoemde Barbaresco-area. Klein voorbeeldje; komt de wijn uit de regio Roero, dan mag deze wijn geen Barolo of Barbaresco genoemd worden.
Een ander verschil tussen een “gewone” Nebbiolo en Barolo/Barbaresco.. Barolo en Barbarsco hebben altijd de DOCG status, terwijl Nebbiolo ook de DOC status kan hebben. Een wijn met een DOCG status moet altijd voldoen aan bepaalde eisen. Lees hier meer over in de blog Wijnwetgeving en Classificatie.
Terug naar Nebbiolo. Deze lichtkleurige wijn heeft veelal herkenbare aroma’s. Intense en opvallende aroma’s zoals rozen, viooltjes, rood fruit en aards. Ook heeft de Nebbiolo een kenmerkende zuurgraad en een hoog tannine-gehalte, mits deze wijn na vele jaren op fles heeft gelegen. De scherpe randjes van de Nebbiolo worden namelijk minder naarmate deze wijn rijpt op fles.
Wijnen die gemaakt zijn van de Nebbiolo zijn goed te combineren met bijvoorbeeld truffelrisotto, ricotta of een mooi stuk rood vlees.
Handige tips voor het drinken van een Nebbiolo;
- De ideale serveertemperatuur van een Nebbiolo is tussen 16-20 graden, hoewel ook sommige Nebbiolo’s beter tot zijn recht komen wanneer het tussen de 13-16 graden is.
- Het glas heeft een grote invloed op de smaak van de Nebbiolo. Deze wijn vraagt om een groot, bolvormig glas om de aroma’s optimaal te laten ontwikkelen.
- Nebbiolo is een typische bewaarwijn. Wijnen die gemaakt zijn van deze krachtpatser kunnen makkelijk 8 tot 12 jaar bewaard worden. Wijnen uit een goed wijnjaar kunnen zelfs 12-13 jaar bewaard worden. Een perfecte wijn voor een investering dus. Investeren in wijn? Jazeker, lees daar meer over in mijn blog die ik over schreef.
Nebbiolo is een van mijn favorite druivensoorten. Een krachtige wijn, hoog in tannine met een explosie van aroma’s. Niet gek dus dat er meerdere Nebbiolo’s te vinden zijn in de online wijnwinkel. Klik hier om alle wijnen te zien die gemaakt zijn van de Nebbiolo, dus ook Barolo en Barbaresco.
Saluti!