Piëmonte

Ontdek de betoverende wereld van Piëmonte waar gastronomie, natuur en cultuur samenkomen. Piëmonte, gelegen in het noordwesten van Italië, is een regio die vele harten van wijnliefhebbers sneller laat kloppen.

Niet zo gek, want met zijn schilderachtige landschappen, weelderige wijngaarden en unieke/inheemse druivensoorten, staat Piëmonte bekend als een van de beste wijnregio’s van Italië. Het terroir van Piëmonte, wat letterlijk “aan de voet van de bergen” betekend, word omringd door de Alpen in het westen en het noorden wat een microklimaat creëert dat gunstig is voor de wijnbouw. De regio staat ook bekend om de schitterende heuvelachtige landschap, met wijngaarden die zich uitstrekken zo ver het oog reikt.

Wat Piëmonte echt onderscheidt, zijn de unieke druivensoorten die gedijen in dit prachtige gebied. Denk aan onder andere de Nebbiolo, Barbera en Dolcetto.

Nebbiolo is de grondlegger van de beroemde Barolo en Barbaresco. Deze druif gedijt het best in de heuvels van Langhe en staat bekend om zijn complexe smaakprofiel met tonen van kersen, truffels en kruiden.

Een andere populaire druivensoort in Piëmonte is de Barbera. Deze druif doet het goed in verschillende delen van de regio en resulteert in wijnen die levendig, fruitig en goed uitgebalanceerd zijn.

De naam Dolcetto suggereert het al een beetje, maar Dolcetto is bekend om zijn zachte, sappige karakter. Het is een druif die vaak wordt gebruikt voor wijnen die jong gedronken worden en die fruitige aroma’s van pruimen en bessen bevatten.

Een cruciale rol voor het rijpen van de druiven is het klimaat/weer. De regio’s heeft warme zomers en koude winters, wat gunstig is voor de langzame rijping van de druiven. De koele nachten behouden de zuurgraad en complexiteit in de druiven, wat resulteert in wijnen met diepgang en karakter.

Voor wijnliefhebbers is een reis naar Piëmonte een betoverende ervaring. De heuvels van Langhe en Roero, die zijn erkend als UNESCO-werelderfgoed, bieden adembenemende uitzichten over de wijngaarden. Pittoreske stadjes zoals Barolo, Alba en Asti nodigen je uit om lokale lekkernijen te proeven, zoals de beroemde witte truffels en heerlijke hazelnoten.

In een glas wijn uit Piëmonte proef je niet alleen de smaken van de regio, maar ook het rijke erfgoed en de passie van de wijnmakers. Of je nu een liefhebber bent van krachtige Barolo’s of geniet van de levendigheid van Barbera, Piëmonte biedt een scala aan wijnen die de diversiteit en schoonheid van deze Italiaanse regio weerspiegelen.

Saluti!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie